Härnösands medicinhistoriska förening - Birgittamuseet

Hur såg en sjukhussal ut på 1950-talet? Vilka instrument använde man vid en operation för 70 år sedan? Hur såg en sköterskeuniform ut? Finns gamla fotografier från sjukhuset? Kan man få komma och titta?

För den som är intresserad av sjukvårdens historia finns idag möjligheter att besöka Härnösands medicinhistoriska förenings museum i Härnösand samt att besöka det här i portalen Kulturarv Västernorrland.

I före detta Härnösands sjukhus, nu vårdcentral mm, finns nämligen ett intressant museum - Birgitta museet. Det ägs och drivs av Härnösands Medicinhistoriska förening, vars medlemmar gärna visar museet efter överenskommelse.

Museet är inrymt i några rum längst upp under takåsarna i den byggnad som stod färdig 1925. Första delen av Härnösands sjukhus invigdes redan 1893.

Samlingarna i Birgittamuseet belyser med instrument, sjukvårdsföremål, möbler, textilier, böcker, dokument och fotografier den sjukvård som tidigare bedrivits vid länslasarettet i Västernorrland.

Museet invigdes 1993 och är uppkallat efter initiativtagaren Birgitta Lundquist som arbetat vid sjukhuset sedan 1955.

För att lyssna till berättelser om hur det var att arbeta på sjukhuset under 1950 - 1990-talet gå till menyn Lyssna på minnen till vänster.

Vid museet förvaras två intressanta fotoalbum. Det ena är läkarparet Anna (född Lovén) och Fritz Kaijsers fotoalbum, med intressanta bilder från Härnösand. Fritz Kaijser kom som läkare till Härnösand i juli 1898 och blev vid sin tjänst ända till 21 juli 1933. Han blev kvar i staden till 1943. Det andra är läkaren Bruno Färnströms foton  från framförallt sjukhusmiljöer från början av 1930-talet till mitten av 1950-talet.

Museets samling finns att titta på i digital form under Samlingar.

För den som vill ta del av mer medicinhistoria kan gå till Örnsköldsviks Medicinhistoriska Förening hemsida