Ulvoe Hamn022

Ulvön, känd som surströmmingens ursprungsö ligger i det yttre havsbandet cirka 3 mil söder om Örnsköldsvik och består egentligen av två öar- Norra och Södra Ulvön. Vid Ulvösundet som delar ön ligger Ulvöhamn- en gång Norrlands största fiskeläge med anor från 1500-talet. På norra Ulvön finns idag cirka 50 året runt boende, men när fisket var som störst på 1950-talet fanns här cirka 350 bofasta, de flesta i Ulvöhamn. Trots att det sista salteriet lades ner 1983 finns den gamla miljön och atmosfären kvar.

Ulvöhamn är öarnas centrum med välbevarade sjöbodar, bostadshus, hamngata och gistvallar. Här finns det anrika gamla hotellet, affär och daglig färjeförbindelse med fastlandet. Ulvö gamla kapell från 1622 är en klenod med smått fantastiska vägg- och takmålningar, gjorda av Roland Johansson Öberg 1719.

På nordsidan av norra Ulvön ligger Sandvikens tre hundraåriga fiskeläge, öns sydvästra del är naturreservat och på södra Ulvön ligger Marviksgrunnan fiskeläge med sitt kapell från 1771. Här finns resterna av en nerlagd gruva med flera gruvhål och gamla gruvgångar. Gruvbrytning har förekommit på platsen sedan slutet av 1600-talet i det så kallade "Grundets södra skeppning". Här bröts titan- och vanadinhaltig järnmalm av och till mellan 1690- 1959.

Vägbeskrivning
Till Ulvön åker du med reguljär skärgårdsbåt från Örnsköldsvik, Köpmanholmen och Docksta/Ullånger.