Gaalsjoe Bruk Herrgaard 1Gålsjö bruk ligger vid sjön Gålsjön, mitt i det ångermanländska skogslandskapet. Bruket anlades 1703, men den första tiden var tuff för verksamheten som drabbades av både översvämningar och bränder. Efter 20 års förfall köpte köpmannen Jakob Polack bruket 1733, som utförde omfattande renoveringar och tillbyggnationer. Det blev brukets räddning som på storhetstiden i mitten av 1800-talet hade 218 invånare, både kapell och pastor.

1872 ersattes järntillverkningen med trävaruproduktion, och aktiebolaget Björkå AB tog över driften. Gålsjö bruk kom med tiden att tillhöra Graningeverken AB tillsammans med Graninge bruk, Forsse bruk, Sollefteå bruk och Bollsta bruk.

Under 1900-talet förföll bruket, och herrgårdens ägare familjen Hedberg, donerade huset på 1950-talet till Härnösands Stift för att det skulle användas som gästhem för trötta prästfruar. Herrgården såldes på slutet av 1990-talet och i dag drivs Gålsjö bruk som en modern konferensanläggning.

Vägbeskrivning: E4:an söderifrån. Strax innan Höga Kusten bron, ta av på väg 90 mot Kramfors och Sollefteå. Efter cirka 10 km vid Lunde, sväng av på väg 332 och kör över Sandöbron. Cirka 2 km efter bron, ta av höger på väg 334 mot Lungvik och Bjärtå. Efter cirka 26 km kommer du till Undrom. Därifrån är det skyltat till Gålsjö bruk.